O nás

Restaurace Samurai je pro Vás otevřena od roku 2006. Jako jedna z japonských restaurací v Praze nabízí vynikající a autentickou japonskou kuchyni.

Japonské speciality pro Vás připravuje tým zkušených českých a asijských kuchařů. Kromě sushi a sashimi nabízíme velký výběr autentických pokrmů teplé kuchyně. Na své si přijdou jak milovníci masa, tak vegetariáni. Klademe velký důraz na čerstvost použitých surovin a autentičnost receptur.

Z tradičních pokrmů japonské kuchyně u nás můžete vyzkoušet např. Shabu shabu. Přímo na stůl dostanou hosté nádobu s horkým vývarem, velmi natenko krájené hovězí maso a další suroviny (jako houby shiitake, tofu, cibule, špenát apod.) a sami si je připravují dle své chuti.

Jako jedna z mála japonských restaurací nabízíme teppanyaki – přípravu jídla přímo před hosty na speciálně upravených stolech. Skvělý způsob jak oživit Vaše obchodní jednání, večer s přáteli nebo překvapit rodinu něčím neobvyklým.

Po vynikající večeři můžete navštívit bar v suterénu restaurace a vychutnat si některý z tradičních japonských nápojů, alkoholických i nealkoholických. Za zmínku stojí japonská whisky Nikka, japonská piva Sapporo či Kirin nebo saké. Z teplých nápojů máme k dispozici velký výběr japonských čajů. Prostory baru jsou výbornou volbou pro konání business meetingů nebo nejrůznějších oslav.

Samurai

byl středověký japonský bojovník, známý především svou oddaností.

Samurajové byli bojovníci sloužící císaři nebo prostě svému pánu. K samurajům patřilo necelých 10% obyvatel Japonska. Společenská třída samurajů existovala od 12. století a zanikla v období reforem Meidži na konci 19. století.

Samurajové se řídili morálním kodexem bušidó (Cesta válečníka), který se objevil v období válčících států a měl vliv i na japonskou císařskou armádu během druhé světové války. V boji využívali vždy veškerých protivníkových slabin.

Samurajové byli cvičeni vždy od velice útlého věku.

Z bojového umění samurajů dodnes přetrvalo mnoho škol těchto umění, např. Kendžucu či jeho sportovní varianta kendó, neboli česky cesta meče, džú-džucu – džudó.

Samurajové ovládali také čanoju (čajový obřad; 茶の湯), uspořádání květin ikebana či skládání básní.

Původ slova samuraj

Původ tohoto slova pochází z období velkých společenských změn v japonské společnosti, které proběhly v průběhu 19. století – restaurace císařství. Po roce 1869 byli příslušníci buke (武家) (třídy válečníků – mononofu (武士) nebo wasarau) označeni jako „dřívější příslušníci armády“. Ve světě se však vžil japonský (kun’jomi) termín pro vazala – samurahi neboli samurai (士, 侍).

Význam slova samuraj lze vyložit jako „ten, jenž slouží“.