Japonská kuchyně

Japonská strava je díky svému pestrému složení známá především svým příznivým vlivem na lidské zdraví a dlouhověkost. Především široká a pestrá škála zeleniny a luštěnin (fazole) je bezesporu dobrá věc. Japonská strava obsahuje poměrně málo podle nás „tradiční“ zeleniny (zeleniny pěstované v zemi), ale velké množství „mořské“ zeleniny, zejména mořských řas. Na světě neexistuje příliš mnoho kuchyní založených na mořských řasách, ale japonská je jednou z nich.

Tradiční japonská strava je založena (nejen) na široké škále zeleniny, ale i tofu, ryb a mořských plodů – které mají obecně mnohem nižší množství kalorií. Rovněž důležité jsou fermentované výrobky, které jsou neodmyslitelnou součástí japonské kuchyně a pomáhají přidávat našemu trávicímu systému příznivou flóru. Jedná se např. o miso pastu, ze které je posléze připravována všeobecně známá Miso polévka.